Proposition 7 Antag...
 
Notifications
Clear all

Proposition 7 Antagning av hedersmedlemmar

4 Inlägg
2 Users
2 Likes
46 Visningar
(@29661)
Medlem
Blev medlem: 2 år sedan
Inlägg: 22
Topic starter  

Bakgrund

Förslag på hedersmedlemmar bereds av FRO Medaljkommitté enligt FRO Medaljreglemente. Riksstämman 2022 beslöt att utse en hedersmedlem som inte var föreslagen av medaljkommittén. Förslaget kom upp på sittande stämma och var således inte känt i förbunden i förväg.

Övervägande

Processen bör förtydligas både i FRO Grundstadgar och i FRO Medaljreglemente så att förbunden får möjlighet att bereda riksstämmans beslut i förväg.

Förslag till beslut

Centralstyrelsen föreslår att riksstämman beslutar:

  • Att ändra FRO Grundstadgar punkt 4.4 enligt nedan
  • Att ändra FRO Medaljreglemente punkt 3.1 enligt nedan

Ny text:

4.4 Medlem som gjort mycket betydelsefulla insatser för FRO och inte längre är aktiv i någon ledningsnivå inom FRO kan av riksstämman utses till hedersmedlem. Förslag till hedersmedlem ställs till medaljkommittén som bereder ärendet och lämnar förslag till riksstämman. Hedersmedlem är befriad från medlemsavgift men har i övrigt samma status som övriga medlemmar.

3.1 Hedersmedlem utses genom beslut på FRO Riksstämma enligt bestämmelser i FRO Grundstadgar 4.4. Förslag angående antagande av nya hedersmedlemmar skall före riksstämman beredas av den centrala medaljkommittén.

Förslag på nya hedersmedlemmar föreläggs riksstämman i form av en proposition per föreslagen ny hedersmedlem. Inkomna förslag som beretts men inte föreslås till riksstämman redovisas inte. Riksstämman kan tillstyrka eller avslå förslagen från medaljkommittén, men kan inte tillföra nya förslag.

This topic was modified 2 veckor sedan 3 times by Joakim Truedsson

   
Citera
(@25923)
Trusted Member
Blev medlem: 2 år sedan
Inlägg: 45
 

Jag ser inte riktigt det problem som styrelsen ser.

Att en nominering framkommer på en stämma?

Att fler representanter av FRO tar ett beslut, än medaljkommitteen?

Att medaljkommitteen inte behandlat nomineringen?

 

Förbunden har ju faktiskt utsett sina delegater, förhoppningsvis gett ett grunddirektiv till delegaterna.
MEN när ny fakta framkommer, som gör att delegaterna väljer att ändra från grunddirektiv till annat beslut, så är det förbundet som de talar för.

 

En fråga dök upp dock från min sida och den kommer inte att besvaras i detta forumet.

Hur många förslag som kommer in, tiden mellan stämmorna, är det som kommitteen ger avslag på?!

 

 

 


   
SvaraCitera
(@29661)
Medlem
Blev medlem: 2 år sedan
Inlägg: 22
Topic starter  

Hedersmedlemsskapet har som krav att man inte har aktiva förtroendeuppdrag i FRO.  Den som föreslås ska alltså inte sitta i någon styrelse i FRO. Det kräver i sin tur en viss beredning.

Om det är fritt att föreslå hedersmedlemmar på sittande möte kommer denna beredningen inte kunna ske och vi riskerar därmed att frångå våra principer för hedersmedlemmar. Vilket de facto skedde senast men är nu tillrättat.

Vidare är hedersmedlemsskap något av det förnämligaste vi beslutar om vilket kräver att det ska finnas en mycket god argumentation för varför någon ska bli hedersmedlem. För att upprätthålla värdet av förnämlighet ska det inte ges till alltför många. Det kräver ordentlig beredning av vem som föreslås så att det uppfattas som ett välförförtjänt beslut. Ett helt fritt hanterande riskerar att urlaka värdet på dessa beslut. Det tycker jag vore väldigt synd. Hedersmedlemmar är ju lite av våra legender som kan tjäna som förebilder för nu aktiva och som stöd för centralstyrelsen vid vägval i komplexa frågor.

Däremot är det viktigt att vem som helst kan föreslå att någon ska kunna bli hedersmedlem och det kan man genom att lämna in förslag till medaljkommitén.

Det är viktigt att det inte blir en debatt på Riksstämma där olika förslag på Hedersmedlemmar ställs mot varandra där vissa kanske är mindre väl beredda och i värsta fall riskerar en vald hedersmedlem inte upplevas uppfylla villkoren och då faller värdet på hedersmedlemmar som en gråsten.

Det vi föreslår från centralstyrelsen minskar den risken för framtiden innan det blir en verklighet. 


   
SvaraCitera
(@25923)
Trusted Member
Blev medlem: 2 år sedan
Inlägg: 45
 

@29661 
Bra förtydligande av proppen. Nu förstår jag nyttan av förändringen.

 


   
SvaraCitera
Rulla till toppen
Scroll to Top