Proposition 6 Gemen...
 
Notifications
Clear all

Proposition 6 Gemensam medlemsavgift för ungdomar

3 Inlägg
2 Users
1 Likes
32 Visningar
(@29661)
Medlem
Blev medlem: 2 år sedan
Inlägg: 22
Topic starter  

Bakgrund

Under Riksstämman 2022 diskuterades frågan om gemensam medlemsavgift för ungdomar. Med anledning av att nivån på föreslagen avgift inte varit utsänd avslutades ärendet med att Centralstyrelsen uppmanade förbunden att införa en gemensam medlemsavgift på 50 kr/år för ungdomar upp till 20 år. Vi kan nu två år senare konstatera att många förbund hörsammat uppmaningen men fortfarande är det flera förbund som har kvar en betydligt högre avgift för ungdomar.

Motiv

Den huvudsakliga ungdomsverksamheten som bedrivs i FRO är idag centralt organiserad ungdomsverksamhet i form av utbildningar för signalungdom och cyberungdom.

Det framstår i det perspektivet lite orättvist att ungdomar som åker på dessa utbildningar betalar olika mycket för att få vara med. Det gör det heller inte enklare att rikta centrala rekryteringsåtgärder mot ungdomar då det varierar vad man betalar för att få vara med beroende på vart man bor i landet. Det är sannolikt också enklare att få ungdomar att stanna kvar i förbundet även efter man varit på utbildning om medlemsavgiften är låg.

Ett sätt att komma runt detta är att likt uppmaningen vid förra Riksstämman att införa en gemensam, relativt låg, ungdomsmedlemsavgift för de ungdomar som är enskilt anslutna.

För att kompensera för det ekonomiska bortfallet hos förbundet föreslår centralstyrelsen att ett ungdomsstöd på 100 kr för varje enskilt ungdomsmedlemsskap ska utgå till förbunden.

Förslag till beslut

Centralstyrelsen föreslår att riksstämman beslutar:

  • Att medlemsavgiften för enskilt anslutna ungdomar (tom det år hen fyller 20 år) sätts gemensamt för hela FRO till 50 kr/år att gälla från år 2026.
  • Att för varje enskilt ansluten ungdom (15-20 år) erhåller förbundet 100 kr i centralt stöd jämte de 30 kr man behåller av medlemsavgiften.
  • Att ungdomsstödet utgår med 100 kr/ungdom till de förbund som hörsammat uppmaningen på Riksstämman 2022 och satt medlemsavgiften för ungdomar till 50 kr/år med start 2024.
  • Att Riksstämman ska besluta om ungdomsmedlemsavgiftens storlek.
This topic was modified 2 veckor sedan by Joakim Truedsson

   
Citera
(@25923)
Trusted Member
Blev medlem: 2 år sedan
Inlägg: 45
 

Intressant morot och piska. 
Ska bli kul att se utfallet.

Förbunden får bara inte glömma att anmäla förändringarna så att kansliet hinner uppdatera innan medlemsavierna skickas ut. 

När skall den anmälan ske idag om det finns uttalat att så skall ske ?


   
SvaraCitera
(@29661)
Medlem
Blev medlem: 2 år sedan
Inlägg: 22
Topic starter  

Beslut om medlemsavgift ska fattas på förbundsstämma och gör man förändringar bör det meddelas snarast. Ex nya i styrelser mm. Medlemsavgifter gäller ju dock för kommande år så är det justerat till november ska det fungera med utskicket som sker i december. Men klok rutin är ju att justera saker så fort de är beslutade.


   
SvaraCitera
Rulla till toppen
Scroll to Top