Proposition 5 Juste...
 
Notifications
Clear all

Proposition 5 Justeringar i FRO Grundstadgar

1 Inlägg
1 Users
0 Likes
21 Visningar
(@29661)
Medlem
Blev medlem: 2 år sedan
Inlägg: 22
Topic starter  

Sammanfattning

Denna proposition tar upp några mindre ändringar i FRO Grundstadgar

1. Ändrat säte för FRO
2. Kallelse till FRO Riksstämma
3. Auktoriserad revisor
4. Val av valberedning
5. Personbeskrivningar vid nominering

1 Ändrat säte för FRO

Bakgrund

FRO Kansli har flyttat till Enköping och det är därmed logiskt att ange Enköping som säte.

Förslag till beslut

Centralstyrelsen föreslår att riksstämman beslutar:

  • Att texten i FRO Grundstadgar punkt 7.2 ändras enligt nedan.

Ny text:

7.2 Centralstyrelsen har sitt säte i Enköping och består av: ...

 

2 Kallelse till FRO Riksstämma

Bakgrund

Bestämmelserna angående kallelse till FRO Riksstämma syftar till att förbunden ska ha god tid att diskutera och förbereda besluten innan stämman. ”Kupper” och beslut som inte är väl förberedda ska undvikas. Vid själva stämman har såväl presidium som ledamöter ett stort ansvar att leva upp till dessa regler och en god demokratisk ordning. Det gäller särskilt vid beslut som innebär ändringar i grundstadgarna.

Övervägande

Centralstyrelsen anser att bestämmelserna bör förtydligas ytterligare för att säkerställa att riksstämman kan fatta välgrundade beslut

Förslag till beslut

Centralstyrelsen föreslår att riksstämman beslutar:

  • Att texten i FRO Grundstadgar punkt 5.5 och 5.11 ändras enligt nedan.

Ny text:

5.5 Centralstyrelsens ordförande ska skriftligen kalla till ordinarie eller extra riksstämma senast sex veckor före stämman. Kallelsen ställs till förbunden (officiell e-postadress) som ansvarar för att valda ledamöter kallas.
Samtidigt med kallelsen ska föredragningslista, styrelsens förslag till stämman, motioner med styrelsens yttrande, övriga beslutsunderlag samt valberedningens förslag enligt 6.4” tillkännages.

5.11 Riksstämman får endast besluta i ärenden på föredragningslistan och där underlag är utsänt enligt 5.5. Om riksstämman så beslutar får överläggning äga rum i annan fråga.

 

3 Auktoriserad revisor

Bakgrund

Riksstämman 2022 beslutade att ta bort kravet att riksstämman skulle välja auktoriserad revisor. Beslutet blev olyckligt formulerat och har inneburit att revisionsarbetet har komplicerats.

Övervägande

Stadgarna behöver ändras för att möjliggöra en enkel hantering av revisionsarbetet. Texten om auktoriserad revisor omformuleras oh flyttas från punkt 5.16.13 till punkt 9. Överflödig information i punkt 6.4 tas bort.

Förslag till beslut

Centralstyrelsen föreslår att riksstämman beslutar:

  • Att ändra texten i FRO Grundstadgar punkt 5.16.13, 6.4 och 9 enligt nedan.

Ny text:

5.16.13 Val av revisorer Val av två revisorer med ersättare. Valbar är endast den som nominerats enligt 6.4.

6.4 För att kunna väljas till befattningar enligt 5.16.12 - 13 krävs att vederbörande kandidat är medlem i FRO samt har nominerats enligt följande: ...

9 Medelsförvaltning och revision Räkenskaper ska vara avslutade senast den 31 januari året efter verksamhetsåret.
Centralstyrelsen har ansvar att anlita auktoriserad revisor.

 

4 Val av valberedning

Bakgrund

Det finns inga lagar som styr ideella föreningar som FRO, men det finns en stark tradition och praxis inom föreningslivet att styrelsemedlemmar och andra förtroendevalda funktionärer väljs bland föreningens medlemmar. Stadgarna bör förtydligas så att det blir tydligt att valberedningens medlemmar ska vara medlemmar FRO.

Förslag till beslut

Centralstyrelsen föreslår att riksstämman beslutar:

  • Att ändra texten i FRO Grundstadgar punkt 6.1 enligt nedan.

Ny text:

6.1 Valberedningen består av fyra ledamöter och två ersättare. Valberedningens medlemmar ska vara medlemmar i FRO.

 

5 Personbeskrivningar vid nominering

Bakgrund

Riksstämman 2022 beslutade att nomineringar utan personbeskrivning ska anses ogiltiga. Förslaget väcktes på sittande möte och var inte förberett inför stämman. Genom beslutet blir det svårare för förbund, avdelningar och enskilda medlemmar att nominera kandidater till de viktigaste befattningarna i FRO. På sikt leder det till färre nomineringar och därmed begränsade möjligheter för stämman att välja förtroendevalda. Riksstämmans beslut motverkar därmed själva syftet med att ha en valberedning.

Övervägande

Valberedningens yttersta uppgift är att föreslå bästa möjliga styrelse samt revisorer för FRO. Personbeskrivningar är en del av underlagen, men man måste även ta närmare kontakt med kandidaterna. Valberedningen bör presentera en samlad beskrivning över den föreslagna styrelsen tillsammans med en enkel beskrivning av kandidaterna. Det är därför naturligt att det ligger på valberedningen att säkerställa att personbeskrivningarna håller en jämn nivå.

En nackdel med att ta bort personbeskrivningen som underlag för stämman är att förbunden inte får någon information om de kandidater som nominerats till val men inte föreslagits av valberedningen.

Förslag till beslut

Centralstyrelsen föreslår att riksstämman beslutar:

  • Att ändra texten i FRO Grundstadgar punkt 6.4 enligt nedan.

Ny text:

6.4 … Senast 8 veckor före riksstämman ska felaktigheter i och kompletteringar till listan vara anmälda till valberedningen. …

Senast 7 veckor före riksstämman ska valberedningen sammanställa det förslag som ska föreläggas riksstämman. Förslaget, inklusive valberedningens motivering, jämte en sammanställning på övriga nominerade skickas till centralstyrelsens ordförande samt till samtliga nominerade kandidater. …

This topic was modified 2 veckor sedan 2 times by Joakim Truedsson

   
Citera
Rulla till toppen
Scroll to Top