Proposition 4 Möjli...
 
Notifications
Clear all

Proposition 4 Möjlighet att inrätta specialförbund i FRO

3 Inlägg
3 Users
4 Likes
65 Visningar
(@29661)
Medlem
Blev medlem: 2 år sedan
Inlägg: 22
Topic starter  

Sammanfattning

Möjligheten att inrätta specialförbund inom FRO behandlades på riksstämman 2018. Stämman beslöt att inte tillåta specialförbund.

Förutsättningarna för verksamheten i FRO har ändrats sedan dess. Vi har nu särskilda uppdrag där uppdragsgivarna har önskemål om hur verksamheten organiseras och bedrivs. För att FRO ska fortsätta vara en attraktiv frivillig försvarsorganisation inom totalförsvaret måste vi anpassa oss till de nya förutsättningarna.

Bakgrund

Nuvarande stadgar

Nuvarande stadgar, såväl grundstadgar som normalstadgar för förbund är skrivna med utgångspunkt från riksstämmans beslut. Eftersom det inte finns några andra former för förbund än geografiska förbund, finns inte heller några bestämmelser för andra organisationsformer i stadgarna.

FRO Riksstämma 2018

Vid FRO Riksstämma 2018 behandlades en motion om att tillåta specialförbund i FRO. Motionärerna ville skapa intressebaserade och rikstäckande förbund inom olika specialområden. Dessa förbund skulle kunna samla medlemmar med speciellt intresse och kompetens och därmed underlätta utvecklingen i FRO samt kringgå långsam förändring i den traditionella organisationen. Det skulle vara möjligt att samtidigt vara medlem i flera specialförbund och i ett geografiskt förbund.

Centralstyrelsen såg en risk att formella specialförbund baserade på enskilda medlemmars intresse skulle kunna leda till en splittring av FRO. Arbetsgrupper eller nätverk kan i stället skapas för enskilda frågor för att snabbt komma till skott, ett exempel på detta är arbetet med FRO QN. Resurserna inom FRO är begränsade och det gäller att arbeta på bästa sätt.

Riksstämman beslutade dels att avslå motionen, dels att motionens andemening med ett utvecklat FRO tas med i det fortsatta arbetet med FRO 2020.

FRO 2020

Utredningen FRO 2020 såg inget påtagligt behov av specialförbund då det bara skulle skapa ytterligare administration. Man hade svårt att se vad vinsten skulle vara. Utredningen ansåg att om det finns grupper som vi skulle kunna nå med specialförbund men som idag inte kan tänka sig att gå med i FRO borde vi göra något åt det i stället.

Nytt motiv för specialförbund

FRO har fått i uppdrag från Försvarsmakten att organisera och vidareutveckla de personer som genomgått utbildning till cybersoldater. Denna personal finns efter genomförd utbildning över hela landet.

Det är ett prestigefyllt uppdrag som ger FRO ett viktigt och tydligt uppdrag i uppbyggnaden av totalförsvaret. För att vi ska kunna klara av denna uppgift på ett rimligt sätt, måste vi finna en organisationsform som överensstämmer med önskemål från gruppen och från vår uppdragsgivare.

Ett specialförbund för cybersoldater bör därför inrättas inom FRO. För att möjliggöra detta måste FRO Grundstadgar ändras. Ändringen i stadgarna bör vara mer generell än att bara omfatta ett enda specialförbund.

Förslag

Centralstyrelsen ges mandat att besluta om specialförbund i särskilda fall med koppling till önskemål från våra uppdragsgivare.

Specialförbund ska ha egna stadgar och genomföra egen förbundsstämma. Stadgarna ska så långt möjligt följa stadgar för geografiska förbund. Specialförbund representeras i riksstämman på samma sätt som geografiska förbund. De ges samma rättigheter som geografiska förbund att anta och utesluta medlemmar samt att fastställa egen medlemsavgift.

Förslag till beslut

Centralstyrelsen föreslår att riksstämman beslutar:

  • Att ändra FRO Grundstadgar punkt 2.1, 2.2 samt 4.2 enligt nedan

Ny text:

2.1 FRO indelas i geografiska förbund samt, i särskilda fall, rikstäckande specialförbund. Indelning fastställs av centralstyrelsen.

2.2 Inom geografiskt förbund kan avdelningar organiseras med geografisk omfattning enligt förbundsstyrelses beslut.

4.2 Medlem i FRO tillhör normalt det geografiska förbund där medlemmen är folkbokförd. Medlemskap i mer än ett förbund är inte tillåtet.

This topic was modified 2 veckor sedan 2 times by Joakim Truedsson

   
Citera
(@4457)
Trusted Member
Blev medlem: 2 år sedan
Inlägg: 29
 

Då proppen refererar till 2018 års försök till specialförbund lämnar jag följande kommentarer och hoppas verkligen att tiden nu är mogen.

Försvarsberedningen 2015 hade pekat på att det nu var dags för de civila myndigheterna åter började planera för kriget.
Men som vi vet hände det inte mycket på den fronten och lika dött var det i FRO på den civila sidan. Livsuppehållande pengar för kurser droppade in från MSB och några förbund sålde radionät samt uppdragen för TfV och SvK annars mest kaffe.
Jag satt för tiden i centralstyrelsen och var väldigt frustrerad över den trötta lunken på alla nivåer.

Det samma kände Kenneth Wassberg och vi kläckte idén om specialförbund för att samla intresse oberoende av geografin för fart under galoscherna.
Hoppsan vilket liv det blev på stämman med höga röster mot det farliga förslaget. Tiden var inte mogen och Ulf kunde elegant klubba motionen till runda arkivet.
Lugnet var återställt och man kunde åka hem och fortsätta med kaffet. 😊

Men nu hoppas jag verkligen att tiden är mogen och att proppen bifalles med acklamation!
/Ingvar


   
SvaraCitera
(@1019926)
New Member
Blev medlem: 6 månader sedan
Inlägg: 3
 

"Ett specialförbund för cybersoldater": bra idé!  


   
Annelie Ek reacted
SvaraCitera
Rulla till toppen
Scroll to Top