Proposition 3 Enhet...
 
Notifications
Clear all

Proposition 3 Enhetliga stadgar för FRO

6 Inlägg
2 Users
1 Likes
52 Visningar
(@29661)
Medlem
Blev medlem: 2 år sedan
Inlägg: 22
Topic starter  

Bakgrund

Stadgarna för förbund och avdelningar är det grundläggande regelverket för respektive ”förening” (förbund eller avdelning) inom FRO.

Centralstyrelsen anser att en översyn och genomarbetning behöver göras för att anpassa till dagens verksamhet samt göra ramar och inriktning tydlig för funktionärer på alla nivåer i FRO. Centralstyrelsen upplever att förbunden och troligen även avdelningarna använder flexibiliteten i normalstadgarna i alltför stor omfattning. Det leder till regler och förutsättningar för verksamheten skiljer mellan olika ”föreningar” vilket kan vara negativt för den totala verksamheten.

Överväganden

Centralstyrelsen föreslår att regler för förbund och avdelningar i större utsträckning samlas i respektive stadgar. Begreppet Normalstadgar tas bort och ersätts av Förbundsstadgar respektive Avdelningsstadgar. Stadgarna blir tvingande, vilket betyder att avvikelser från fastställd mall för stadgar inte medges.

Stadgarna för respektive avdelning följer fastställda Avdelningsstadgar och behöver därför inte fastställas av avdelningsstämma och godkännas av förbundsstyrelse. Efter komplettering med avdelningens namn och geografiska omfattning enligt förbundsstyrelsens beslut samt namn på det förbund avdelningen ingår i är de klara att använda.

Stadgarna för respektive förbund följer fastställda Förbundsstadgar och behöver därför inte fastställas av förbundsstämma och godkännas av centralstyrelsen. Efter komplettering med förbundets namn och geografiska omfattning enligt centralstyrelsens beslut är de klara att använda.

I FRO Grundstadgar samlas överordnade (centrala) bestämmelser för förbund och avdelningar kapitel 2. Kapitel 3 utgår. Hela kapitel 8 arbetas in i Förbundstadgar respektive Avdelningsstadgar och utgår därmed ur grundstadgarna

En sammanställning av principiella ändring finns i tabellen nedan. Samtidigt görs ett antal redaktionella ändringar

Förslag till beslut

Centralstyrelsen föreslår att riksstämman beslutar:

• Att fastställa Avdelningsstadgar 2024 enligt bilaga, att gälla för samtliga avdelningar från och med den 1 januari 2025. Principiella avvikelser från tidigare normalstadgar, som fastställts av avdelningsstämma och godkänts av förbundsstyrelse gäller till nästa ordinarie avdelningsstämma

• Att fastställa Förbundsstadgar 2024 enligt bilaga, att gälla för samtliga förbund från och med den 1 januari 2025. Principiella avvikelser från tidigare normalstadgar, som fastställts av förbundsstämma och godkänts av centralstyrelsen gäller till nästa ordinarie förbundsstämma

• Att fastställa ändringar i FRO Grundstadgar kap 2, 3 och 8 enligt ovan

Ny text:

F1.2/A1.2 Förbundet har till uppgift att främja totalförsvaret, och därmed samhället krisberedskap, genom frivilliga insatser.

F2.1 Alla medlemmar (över 15 år) i förbundet ska ha rösträtt på stämman.

F2.2/A2.2 Förbundsstämma genomförs under mars Avdelningsstämma genomförs under februari Avdelningsstämma ska genomföras före förbundsstämma

F2.5/A2.5 Underlag till stämman görs tillgängliga digitalt i första hand. Om det inte går kan fysisk distribution användas.

F3.1/A3.1Förbundsstyrelse ska ha 3 övriga ledamöter och 2 ersättare Avdelningsstyrelse ska ha 1 övrig ledamot och 1 ersättare

F3.3/A3.3 Kravet på deltagande för beslutsmässighet ändras från 2/3 till hälften av de röstberättigade ledamöterna.

F1.10/A1.9 Stadgarna förtydligas så att respektive styrelsemedlemmar, revisorer och valberedare ska vara medlemmar i den ”förening” (förbund eller avdelning) som befattningen avser.

F7.3/A7.3 Tillgångarna (materiel och pengar) ska fortsatt användas för verksamhet i det område där de har samlats.

This topic was modified 2 veckor sedan by Joakim Truedsson

   
Citera
(@25118)
New Member
Blev medlem: 2 år sedan
Inlägg: 4
 

Var hittar jag bilagorna som det refereas till att vi ska besluta om?


   
SvaraCitera
(@29661)
Medlem
Blev medlem: 2 år sedan
Inlägg: 22
Topic starter  

@25118 Hej!

De finns under filarkiv/protokoll/Riksstämma


   
SvaraCitera
(@25118)
New Member
Blev medlem: 2 år sedan
Inlägg: 4
 

Hej.

 

Där har jag hittat bilaga 1-9 och kallelsen till rs, det jag inte hittar är själva bilagorna till bilagan 2 dvs det texterna "Avdelningsstadgar 2024 enligt bilaga" respektive "Förbundsstadgar 2024 enligt bilaga" refererar till.


   
SvaraCitera
(@29661)
Medlem
Blev medlem: 2 år sedan
Inlägg: 22
Topic starter  

Ah, då fattar jag. Det hittar inte jag heller på hemsidan så det får vi komplettera med omedelbart. Jag kontaktar kansliet för komplettering.


   
SvaraCitera
(@29661)
Medlem
Blev medlem: 2 år sedan
Inlägg: 22
Topic starter  

Nu finns stadgar för avdelning och förbund på plats. Bra att du uppmärksammade att det saknades. Hoppas det innebär att allt nu finns på plats.


   
SvaraCitera
Rulla till toppen
Scroll to Top